Waarom mislukken goede voornemens nou altijd?

Voornemens voor het nieuwe jaar kunnen heel motiverend werken. Je had al duidelijk hoe je het gaat aanpakken om bij jouw doel te komen. Het was alleen een kwestie van het 1 januari laten worden, want dat vond jij het mooi moment om het anders te gaan doen dat je altijd al deed. Je was er meer dan klaar voor om te gaan starten…

En dan lukt het niet…

Maar dan struikel je keer op keer over je goede voornemens voordat de eerste maand van het jaar voorbij is..

1 januari

1 januari was het moment voor;

 • nieuwe kansen
 • nieuwe doelen
 • jouw vlijmscherpe focus.

Je wilde het niet meer uitstellen maar echt gaan doen. Jouw doel, een gezondere leefstijl en voorgoed van die overtollige kilo’s afkomen was ijzersterk.

Lukte het je in de 1e week om er ook echt met 100% enthousiasme en motivatie volop mee aan de slag te gaan is daar nu het moment dat er vragen ontstaan.

 1. Of je het wel goed doet….
 2. Of het allemaal de moeite waard is wat je doet…
 3. Of je het wel volhoudt.
Vragen zoals;
 • Wat moet er (juist niet) in huis zijn om een gezondere leefstijl aan te gaan nemen?
 • Weet je wat gezond is op het gebied van voeding? Weet je genoeg om gezonder te gaan leven?
 • Wat ga je maken aan maaltijden en lukt het jou ook daadwerkelijk?
 • Hoe ziet jouw dag eruit?

Plan

Heb je bewust stil gestaan bij hoe je van start zou kunnen gaan? Of ben je “gewoon” maar begonnen? Zonder goede voorbereiding is een grote uitdaging om van start te gaan met een gezondere leefstijl. Maak een plan waar je houvast aan hebt en neem kleine stapjes zodat jij je er zelf aan kan houden.

Hoe ga jij het volhouden?

En daar komt een valkuil om de hoek gluren. Hoe ga je het volhouden? Waar je aan het begin je motivatie nog vlijmscherp hebt, wordt hij nu misschien wat waziger.

Het bewegen ging zo goed en je voorbereidingen gingen ook goed… Maar je dagelijkse bezigheden blijven natuurlijk ook maar doorgaan. Dat kan het lastig maken om dan ook nog eens jouw goede voornemens trouw te blijven. Heb jij wel genoeg aan beweging gedaan toen er sneeuw viel en het regende inclusief een harde wind? Of was het werk wat niet af was jouw excuus om niet naar buiten te gaan en op de bank te blijven liggen?

Dat het 1x gebeurd is niet zo erg, maar waar het 1x gebeurd is een 2e x ook zo ingezet en vervolgens is er niks meer terug te vinden van jouw goede voornemens. Je struikelt van het ene moeilijke moment in de volgende. Waar de sneeuw met een dag van de straat verdween door de zon, verdwijnt jouw motivatie ook als sneeuw voor de zon. En vervolgens val je terug in je oude patronen, kom je weer aan en geef je op.

Hoe ga jij dit voorkomen?

Tja,

 1. Waarom wil jij een gezonde(re) leefstijl aan gaan nemen?
 2. Wat is jouw motivatie?
 3. Wat zijn voor jou de voordelen (of voelt het aan als een verplichting?)
 4. Wat heb jij nodig om het leuk te houden (en dus vol te houden)?

Misschien herken je het wel.

 • Ik moet afvallen, wat dat is beter voor mijn gezondheid
 • Ik moet groenten eten maar ik hou er niet van
 • Ik moet bewegen
 • Ik mag nooit meer wat lekker omdat ik wil afvallen

Zodra het voelt als moeten en niet als kunnen, is het aanhouden van een goede voornemen al snel gedoemd om te mislukken.

Heb je ook het gevoel dat je vastloopt en niet meer weet hoe je letterlijk en figuurlijk in beweging kunt gaan komen? Ik ben graag jouw stok achter de deur als het om adviseren, begeleiden en motiveren gaat. Ben jij klaar voor die grip op jouw eigen leven om ook de rest van jouw leven het mooiste van jouw leven te gaan maken?!!

Het juiste moment om te beginnen is NU!

Warme groet,

Sharon