Stress; Wat nu? Ja wat nu?

Stress treedt vaak op wanneer dat wat jij verwacht anders is dan wat er is. Met mogelijk een burnout als gevolg door de spanning. 

Je krijgt wat je niet wilt of je wilt iets maar je krijgt het niet.

Set peace of mind as your highest goal, and organize your life around it.

Wat betekent stress?

Volgens het Van Dale woordenboek betekent stress; aanhoudende geestelijke druk wat voor spanning zorgt.

Niet iedereen ervaart stress op dezelfde momenten in dezelfde situaties. De oorzaken van het ervaren van stress is ook voor iedereen weer anders. En alhoewel stress vaak als een negatief iets wordt gezien, hebben we die stress ook in een bepaalde mate nodig om in beweging te komen…. Iets voor elkaar te krijgen.

Wat kan stress voor jou betekenen?

Stress kan bij sommige mensen juist dat duwtje in de rug zijn maar bij anderen ook weer een verlammende werking teweeg brengen. Je slaapt daardoor slechter en kunt je moe voelen. Je kunt mogelijk in een burn-out terecht komen.

Hoe ontstaat die vorm van spanning vandaag de dag?

Vandaag de dag ervaren we al zoveel meer stress dan 30 jaar geleden. Door de komst van het internet en alle andere moderne middelen zijn de eisen aan het presteren ook enorm toegenomen. Dat wat jou triggert en dus spanning geeft is voor iedereen weer anders.

Het zijn niet de situaties….

…. die jou stress bezorgen maar hoe jij ermee omgaat kan voor spanning zorgen.

En iedereen doet dat weer anders. Daarin speelt jouw perceptie over de stressfactor een grote rol waardoor jij dus stress ervaart.

Waardoor word jij beïnvloed?

Jouw beeld en gevoel worden niet beïnvloedt door externe factoren, zoals bv het op een brug staan terwijl je op het punt staat om te gaan bungy jumpen, als ook interne factoren, de spanning van dat het misschien wel mis zou kunnen gaan wanneer je springt. Maar omdat niet iedereen dezelfde beleving heeft reageert iedereen anders op de mogelijke stressfactor.

Train jouw veerkracht.

Veerkracht is jouw vermogen om te herstellen van stress. Het vermogen wat ervoor zorgt dat jij weer terugkomt naar je rustige zelf. Veerkracht zorgt ervoor dat je weer boven op verdrietige en heftige tegenslagen komt. Je veerkracht versterken is dan ook iets anders dan het altijd maar sterk willen zijn.

Je kan prima 3 keer vallen, zolang je maar vier keer opstaat.

Enkele tips om persoonlijk te groeien en sterker te worden;

  • Focus je op dat wat belangrijk is. Wat geeft jouw leven zin?
  • Doe dat waar jij blij van wordt;
  • Probeer te leren uit situaties;
  • Creëer tijd en ruimte voor jezelf om bij te tanken;
  • Laat je inspireren maar niet beïnvloeden; Stel de hulpvraag.
  • Vergeef iets of iemand en blijf niet hangen in boosheid. Tip; vergeven doe je voor jezelf.

Iedereen is anders en doet zijn of haar leven anders. Wees trots op jezelf hoe jij nu in het leven staat, wanneer je terug kijkt naar waar je vandaan bent gekomen.

Wil je meer weten? Stuur mij gerust een berichtje. Of hier voor meer mogelijkheden qua 1 op 1 coaching in Velserbroek.